· 

Spierpijn

Massage bij spierpijn – wel of niet?

Je spieren zijn verantwoordelijk voor de bewegelijkheid van je skelet. Ze bewegen afwisselend (samentrekken en ontspannen). Iedereen heeft af en toe last van spierpijn. Maar ongeveer 40% van de Nederlanders heeft tenminste één keer per week last van spierpijn, meestal in de rug, nek en schouders. De pijn zit niet alleen in de spieren maar ook in ligamenten, pezen en gewrichten.

 

Als de pijn spontaan verdwijnt (binnen enkele uren of dagen), hoeft je niets te doen. Maar als de pijn voortdurend is, zou je er iets aan moeten doen.

 

 

Lopen met pijn is vervelend, het heeft een negatieve invloed op je leven (gezin, relatie, werk, vrijetijdsactiviteiten). Je beweegt minder en je lichaam word stijver dus je krijgt nog meer last van de spierpijn. De pijn kan ook chronisch worden.

 

Een massage helpt spierpijn te verlichten maar je moet weten wanneer je wel naar een massage mag en wanneer niet. Lees de onderstaande informatie goed door om dit te bepalen.

 

De oorzaken en symptomen van spierpijn

1.       Te zware of verkeerde belasting (overbelasting) van spieren of spiergroepen tijdens sporten of fysieke arbeid (tijdens of kort na de inspanning)

2.       Te intensieve gebruik van bepaalde spieren (bij fysieke arbeid of sporten)

3.       Blessures, bijv. verrekkingen, kneuzingen

4.       Stress – het gevolg van vastgezette spanning in spieren en bindweefsel (body stress, spanningshoofdpijn)

5.       Artrose/reumatische ziekten – de pijn ontstaat gedeeltelijk, vooral bij de beweging en belasting van gewrichten, of als je lang hebt gezeten/gelegen en je moet weer in beweging komen (startpijn)

6.       Infecties

7.       Het gebruik van bepaalde medicijnen, bijv. bloeddrukverlagers of cholesterolverlagers

8.       Stijf zijn (lichte pijn)

9.       Langdurige verkeerde lichaamshouding, bijv. als je urenlang op het kantoor zit, of achter de computer, of in de auto, of als je fysiek werkt

10.   Bij ziekte (griep, verkoudheid)

11.   Bij temperatuurwisselingen (koude wind en tocht)

 

Vormen van spierpijn

Vroege spierpijn

 - brandend gevoel dat ontstaat tijdens of vlak na de inspanning

- oorzaak: opstapeling van melkzuur in de spieren (melkzuur is een afvalstof bij het maken van energie uit glucose) – je krijgt last van verzuring / verkrampte spieren

Verlate spierpijn

- na 24-48 uur na het sporten

- oorzaak: kleine schuurtjes in je spiervezels door overbelasting; het lichaam kan ze herstellen en zich voorbereiden op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken

 

Wat kan je zelf doen?

- rusten / minder doen

- je houding corrigeren

- de pijnlijke spieren warm houden

- ontspanningsoefeningen doen

- bij het sporten: een goede warming-up (bereid je spieren voor op de inspanning) en cooling-down (bouw de inspanning af)

- je laten masseren

 

Het effect van een massage op spierpijn

- Een massage helpt je lichaam te ontspannen en bevordert het lichaamsherstel. Het is een ideale manier om spanningspijn te verlichten (rug, nek, schouders, ook spanningshoofdpijn).

- Een ontspanningsmassage na het sporten voelt heerlijk, maar bij verlate spierpijn (spierschuurtjes door overbelasting) is het beter om daar eerst een paar dagen mee te wachten. Laat je spieren eerst op een natuurlijke wijze zelf herstellen.

- Ook als je een stevige massage wilt (met meer druk), en je hebt last van heftige pijn, is het beter om daar eerst een paar dagen mee te wachten. Wil je niet wachten, kies dan voor een zachte ontspanningsmassage (met weinig druk op de spier). Een lichte tot milde massage is effectief voor het versnelt herstellen van beschadigde spiercellen.

- Een massage geeft een ontspannen gevoel alsof de vermoeidheid uit de spieren wordt getrokken. Dit heeft iets te maken met hormonen: er is minder cortisol (stress hormoon) in het bloed. Dit hormoon komt vrij bij fysieke en geestelijke inspanningen. Er wordt ook oxytocine gemaakt. Dit hormoon verlaagt de bloeddruk en heeft invloed op het stressniveau.

- Een ontspanningsmassage stimuleert de productie van mitochondriën (de energiecentralen van onze cellen). Het lichaam kan zich, net als een batterij, weer opladen.

 

Contra-indicaties bij massage

- hartklachten en ernstige vaataandoeningen

- besmettelijke huidziektes en steenpuisten

- kapotte huid (open wonden)

- kneuzingen en blessures

- spataderen

- koorts, infectieziektes en zware verkoudheid

- extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid (te veel prikkels aan het lichaam)

- ontstekingen of tumoren

- bloedverdunners (overleg met je arts)

- trombose

- medicijnen met gele waarschuwingssticker (overleg met je arts)

- kanker (overleg met uw arts, in sommige gevallen kan het juist goed zijn)

- veel pijn (overleg met je arts of fysiotherapeut)

- eerste 3 maanden van een zwangerschap (foetus kan loslaten)

- antibiotica (overleg met je arts)

 

 

Bij twijfels altijd een arts raadplegen. Jouw gezondheid staat altijd voorop!