· 

LENTE - TIJD VOOR JEZELF

Lente - tijd voor jezelf

Het is lente. Tijd om de eerste knoppen en de eerste bloesems te bewonderen. Tijd om naar buiten te gaan. Tijd om weer van de zon te genieten. En tijd om op te ruimen. Niet alleen in huis en in tuin maar ook in ons lichaam en geest.

De seizoenen hebben een enorme invloed op onze conditie, emoties en ons hele leven. Als je met het seizoen meebeweegt, krijg je meer energie, blijf je gezond en kom je tot rust met jezelf. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Denk even na…..

Wat heb ik nu nodig?

In de lente maak je de tuin weer gereed voor nieuwe bloei. Je gaat snoeien, knippen, zaaien, planten en verplanten. Wat je niet meer wil of mooi vindt haal je weg. Op deze manier maak je ruimte voor iets nieuws.

En hoe zorg je voor jezelf?  Wat ga je zaaien? Hoe laat je jezelf groeien? Vraag jezelf:

      Hoe heb ik in het afgelopen seizoen/jaar doorgegroeid?

      Sta ik met beide voeten stevig op de grond? Ben ik goed geworteld?

      Wat heb ik nodig om weer te bloeien?

      Wat wil ik loslaten? Wat heb ik niet meer nodig?

      Hoe kom ik weer in balans?

      Waar wil ik naartoe?

      Wat wil ik voor mezelf?

Schrijf alles op: je gedachten, behoefden, emoties, verlangen, ideeën, dromen. Neem de tijd: een dag, twee dagen of zelfs een week. Zonder te oordelen. Dat ben jij en dit is jouw leven. Het is zoals het is. Laat jezelf alles accepteren. Laat het stromen. Wees als een rivier. Neem alles gewoon mee.

Wanneer je klaar bent, maak een lijst met aandachtspunten en verlangen. Dit is jouw startpunt. Bepaal waar je mee gaat beginnen. Kies een of twee punten. Doe elke dag iets kleins. Geen grote sprongen. En beloon jezelf.

 

Wat zegt mijn lichaam?

Iedereen wil gezond en gelukkig leven. De lente maakt ons blij maar laat ons ook zien en voelen waar we een beetje achter mee lopen. Ben je aangekomen? Is jouw huid droog en bleek? Voel je je ’s ochtends moe? Heb je minder energie? Heb je een slechte spijsvertering? Heb je last van je nek of rug? Kan je niet goed tegen stress? Dan moet je je lichaam ontgiften.

Hoe begin je eraan? Neem kleine stappen, bijv.:

-       Eet iedere dag donkergroene groente

-       Kies voor natuurlijke producten

-       Drink veel water en groene thee

-       Beweeg

-       Reinig je lichaam van afvalstoffen en gifstoffen

Om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen  hoef je geen dure supplementen te kopen. Kijk om je heen. De beste medicijnen zijn gratis. Paardenbloem en brandnetel zijn krachtige natuurlijke medicijnen (bijv. paardenbloem, brandnetel). Probeer ze uit.

 

Hoe kom ik tot rust met mezelf?

Neem elke dag even een moment voor jezelf. Begin met 5 minuten. Ga lekker buiten zitten en niets doen behalve de omgeving te bewonderen. Richt je aandacht op gras, bomen, struiken of bloemen die om je heen groeien. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Als je je goed concentreert ervaar je rust en ontspanning. Dit noemen we  ‘in het nu zijn’. Het help enorm balans weer te hervinden.