· 

Tijd voor jezelf

Hoeveel tijd mag je voor jezelf nemen?

Wij moeten studeren, werken, voor de kinderen zorgen, de woonkamer inrichten, naar een verjaardag gaan, de krant lezen, iets op Facebook zetten. Er is altijd iets te doen. De dag is te kort. Jouw “me-time” wordt steeds uitgesteld.

 

“Misschien neem ik vanavond wat rust.”

 “Ik ga in het weekend niksen.”

“Nog een maand en dan heb ik vakantie.”

 

 

 

Echt niet. Je zult gewoon doorgaan. Want jij bent nog jong en je wilt zo veel doen. Of, jij bent niet meer jong dus je hebt weinig tijd voor alles wat nog moet. Meer, sneller en vaker. Lekker druk. Goed bezig. Totdat je het niet meer kan. Totdat je uitgeput raakt. Totdat je merkt dat je niet meer van je leven geniet.

 

Wat als je elke dag een beetje “me-time” creëert?  Als je die tijd gewoon eist? Want het mag. En je hebt het nodig.

Begin met een kwartier. Ga lekker zitten – met een kop koffie of thee, of een biertje. Maar dan zonder de telefoon en zonder de laptop. Zet alles uit. Voelt het te lang, dan begin met vijf minuten. Je zou uiteindelijk minimaal een kwartier tot half uur per dag moeten nemen. En soms veel langer (als ik moe ben en ik voel dat ik mijn batterij weer moet opladen, neem ik een hele dag, bijvoorbeeld op zondag).

 

 

Zorg dat je iets leuks doet. Jouw doel is ontspanning en herstel. Je kunt wandelen, uitslapen, een boek lezen, een film kijken, iets koken, in de achtertuin zitten, dansen. Maar je moet het echt doen. Geniet van een moment en je zult van je leven genieten.