· 

Ik ben toch niet ziek

“Ik ben gezond”, hoor ik vaak van mijn klanten, “maar…

- “Ik heb last van rugpijn, pijn in de hartstreek en hartkloppingen.”

 - “Ik heb een opgeblazen gevoel en maagklachten.”

 - “Ik heb angsttoestanden en concentratie problemen.”

- “Ik slaap slecht.”

- “Ik ben moe en gestrest.”

Dat is toch normaal? Zo is eenmaal het leven. Het is geen kanker, je kan er mee leven. Ik neem geen medicijnen, dus ik ben gezond.

 

Ja, maar… Als je gezond bent, waar komen deze symptomen vandaan? Gezond zijn betekent in balans zijn op alle levensgebieden. Is de balans verstoord, dan zijn er altijd symptomen aanwezig: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Denk aan keelpijn: je hebt een keelontsteking (fysiek) omdat je niet zegt wat je denkt of voelt en je kan geen nee zeggen (mentaal), je bent bang om je gedachten en gevoelens te uiten (emotioneel) waardoor de energie iets trager door je keel stroomt (energetisch).

 

Als je gezond wilt leven, ga je gezond eten, meer bewegen en in je ontwikkeling investeren. Iedere poging om iets te veranderen en verbeteren lokt bepaalde symptomen uit, soms zelfs een ziekte. En dat is goed. Tijdens dit opruimproces van het oude komt veel troep naar boven. Je hebt geduld en tijd nodig om het oude te transformeren. Het is een mentaal en emotioneel proces. Vraag jezelf: “Wat zegt dit toestand over mij? Wat wil ik niet zien, voelen, loslaten?”

 

Symptomen (en ziekte) herinneren ons dat we kwetsbaar en soms ook machteloos zijn. Dat vindt ons ego natuurlijk niet fijn. Het ego wil sterk zijn en macht hebben, en controle over alles. Het ego wil geen verandering. Men neemt pijnstillers of slaappillen, draait extra uren op het werk, kijkt te veel TV, heeft eetbuien. Alles om niet te denken en niet te voelen. Wij doen ons best om de symptomen te doven maar het probleem (de oorzaak) verdwijnt niet. Pas wanneer we in de spiegel durven te kijken en de confrontatie met onze schaduw aan willen gaan kunnen we iets veranderen.

 

 

Elk symptoom en elke ziekte is een boodschap. In de komende weken ga ik er meer over vertellen.