· 

PIJNKLACHTEN – HET VERHAAL VAN JE RUG

Een gezonde rug, met een sterke en soepele ruggengraat als het fundament, is zeer belangrijk. Wij sporten, fietsen en zwemmen om de rug in goede conditie te houden. Toch hebben steeds meer mensen last van rugklachten. De oorzaak kan overbelasting zijn, een slechte houding of een blessure. Maar veel pijnklachten worden veroorzaakt door vastzittende emoties en door negatieve gedachten.

 

Een sterke rug staat voor zelfzekerheid, een soepele kracht, veiligheid en stevigheid. Maar soms beland je in standje “overleven” in plaats van “leven” en je kan niet meer meebewegen met verandering. Of je krijgt het gevoel van “geen ondersteuning”. Als je last van stress hebt, veel problemen of uitdagingen in het leven, of als het leven te zwaar lijkt, begint je rug te “praten”.

 

Bovenrug. De bovenrug staat voor communicatie naar onszelf toe en naar de anderen toe. Durf je te voelen? Kan je je gevoelens verwerken? Laat je ze vrij doorstromen? Weet je wie je bent? Voel je je waardevol en beschermd? Als je aan je waarde twijfelt en naar liefde en steun van andere verlangt, ben je niet echt open. Je kunt dan ook communicatieproblemen ervaren. De bovenrug zit vast. De ademhaling is hoog en onrustig. Laat je verdriet, boosheid en angst los. Houd je gevoelens niet meer vast maar laat ze doorstromen. Wees jezelf en durf jezelf te manifesteren. Geniet van je leven.

 

Middenrug. Je hebt een sterke en soepele middenrug als je de vrijheid voelt om los te laten en door te gaan. Je voelt je vertrouwd. Je kent je rechten en je bent de meester van je leven. Als je middenrug vastzit of pijnlijk voelt, houd je het verleden vast waardoor je emoties niet kan verwerken. Je voelt je aangevallen (backstabbing). Waarom blijf je piekeren? Wat kan je niet vergeven? Wat zegt jouw irritatie over jou? Waarom voel je je bedreigd? Houd jezelf niet langer tegen. Laat het verleden los en leef in het hier en nu. Doe waar je in gelooft om weer in je kracht te staan.

 

 

Onderrug. De onderrug symboliseert de oerbasis die je vertrouwen en kracht geeft. In de nieren is jouw levensenergie opgeslagen. Bij onderrugklachten is deze energie geblokkeerd en je voelt geen basis meer. Je wordt wakker en je kan niet opstaan. Waarom voel je je onzeker in de materie? Waar ben je bang voor? Waarom zoek je toevlucht bij anderen? Wie heeft je gekwetst? Werk aan je zelfvertrouwen. Je geluk en je veiligheid zijn niet afhankelijk van anderen. Geloof in jezelf. Leer te aarden zodat je weer met beide voeten op de grond staat. Laat de aardse energie weer door je lichaam stromen.