· 

Wanneer boosheid de controle over je krijgt

We worden allemaal wel eens boos en we uiten deze emotie op verschillende manieren, soms overdreven, soms bijna onzichtbaar. We worden niet allemaal boos om hetzelfde. Iedereen heeft eigen triggers: een kritisch woord, een bepaalde stem, een persoon in de omgeving. Wat mij boos maakt, ervaar jij misschien als neutraal. Wat jij irritant vindt, is voor een ander oké.

 

Als jij boos bent, heeft het in werkelijkheid niets te maken met de ander, het heeft iets te maken met jou. Boosheid zegt veel over jouw zelfbeeld, jouw grenzen en jouw levenspatronen. Zij zegt ook iets over jouw verleden: onverwerkte problemen en onderdrukte emoties. Maar jij bent niet jouw emoties, je hebt emoties. Laat je boosheid de baas spelen of ga je deze energie gebruiken om sterker te worden? De keuze is aan jou.

 

1. Neem verantwoordelijkheid. Iemand de schuld geven voor je eigen emoties brengt misschien wat verlichting, maar het lost niets op. Daardoor verlies je de controle over jezelf en over je emotionele uitbarstingen. Je wordt later op het minst geschikte moment boos en je kwetst anderen zonder reden. Je wordt een gevangene van je eigen woede. Maar je kan je gevoelens niet weggeven, ze zijn van jou. Jouw boosheid is jouw eigendom en anderen zijn er niet verantwoordelijk voor.

 

2. Maak een keuze. Je kan doen alsof je boosheid niet jouw probleem is maar je betaalt er een hoge prijs voor. Als je de emotie niet verwerkt, stapelt ze zich op in je lichaam. Opgekropte emoties kunnen fysieke gevolgen hebben, zoals minder energie, pijn of ziekte. Mentale gevolgen zijn onrust, frustratie, mindervaardigheid, om er een paar op te noemen. Het is gezonder om je boosheid te herkennen, verwerken en loslaten.

 

3. Herken triggers en patronen. Wanneer word je boos? Wie of wat is jouw trigger? Wat zegt dit over jou? Wanneer voelde je dit voor het eerst? Welke patronen doen zich voor?

 

4. Onderneem actie. Verschuif eerst je aandacht naar je lichaam. Voel de emotie fysiek. Vind de plek of het lichaamsdeel waar zij opgeslagen ligt. Breng je lichaam tot rust, bijvoorbeeld met diepe ademhaling of met tot tien tellen. Op deze manier ontlaad je de emotie. Nu kun je reflecteren. Wat zegt jouw boosheid over jou? Welke diepliggende boodschap is in deze emotie verpakt? Zoek vervolgens technieken om je problemen te verwerken.