· 

De kunst van luisteren

Luisteren is een kunst. Woorden zijn niet alles. Als je echt naar iemand luistert, hoor je ook dat wat niet wordt gezegd. En dat is soms veel belangrijker. Ben je een goede luisteraar? Toon je interesse en begrip? Laat je een ander zichzelf uitspreken? Mag de ander zijn gevoelens uiten zonder veroordeeld te worden?  

 

Er zijn twee manieren van luisteren: met het hoofd en met het hart. Als je met je hoofd luistert, handel je vanuit je ego. Je zal dan de ander sneller bekritiseren, oordelen, antwoorden en oplossingen geven die hij niet wil. Je kan geïrriteerd raken als hij jouw advies niet wil volgen.

 

Luister met je hart. Wat probeert de ander te vertellen? Lees zijn lichaamstaal en erken zijn gevoelens om het verhaal goed te begrijpen. Reageert de ander boos, verdrietig of negatief? Vraag hem wat hij voelt. Toon respect. Help hem zijn eigen verborgen boodschap te lezen.

 

 

Als zijn woorden of zijn reactie je raken, laat je niet meeslepen. Je zou dan de emoties alleen maar versterken en jullie zouden allebei in een negatieve spiraal terechtkomen. Vraag jezelf wat de ander spiegelt en waarom het je zo diep raakt. Het is immers geen toeval dat je dit verhaal hoort.