· 

Emoties moet je voelen

Emoties horen bij het leven. Ze zijn altijd aanwezig, of we het willen of niet. Aangename emoties zorgen ervoor dat we ons beter voelen. We vinden ze leuk en we willen ze in ons leven. Andere emoties zijn echter moeilijk of pijnlijk, die noemen we negatieve emoties (hoewel ze helemaal niet negatief zijn, we nemen ze alleen als zodanig waar).

 

We willen ze niet voelen omdat ze onaangenaam zijn en omdat we pijn willen vermijden. Zulke emoties kunnen ontstaan als gevolg van een trauma waar we niet over willen praten of ons zelfs niet willen herinneren.

 

Wat doen we dan?

- We vermijden situaties waarin dergelijke emoties kunnen ontstaan.

- We accepteren iets dat we niet echt willen om iemands woede te vermijden, omdat dit angst bij ons kan opwekken. Of we proberen kritiek of spot te vermijden, omdat het ons pijn zal doen.

- We onderdrukken moeilijke emoties, we doen alsof ze er niet zijn. We doen andere dingen om ze te vergeten, om ze niet te voelen.

 

Het is niet gezond. Wat we onderdrukken, gaat niet weg. Hoe langer we een emotie onderdrukken, hoe dieper deze in onze cellen verankerd raakt. Het is als een tijdbom, je weet nooit wanneer hij gaat ontploffen. Sommige mensen leren emoties zo goed weg te stoppen dat ze niets meer kunnen voelen, ook de prettige emoties. Herken je dat? Eerst voel je niets, je lichaam voelt niets, het verstijft. Daarna komt pijn en ten slotte probeert het lichaam de verborgen emoties  te transformeren door ziek te worden.

 

Wij zijn heel. We hebben lichaam, geest en emoties. Leven zonder emoties is onmogelijk. Voelen is leven. Alle emoties zijn goed, zelfs de moeilijke en de pijnlijke. Het is de moeite waard om ze aan het licht te brengen, ze te voelen en vervolgens los te laten. De veranderingen zullen spectaculair zijn. Er komt verlichting, een golf van energie, en het lichaam begint te genezen.

 

Holistische therapie ondersteunt dit proces, helpt blokkades op te heffen en de balans op alle levensgebieden te herstellen.