· 

Angst

Angst. Het beperkt ons, maakt ons moe, beperkt onze activiteit en blokkeert expressie. Het maakt ons zwak en onzeker. Wij twijfelen aan onze capaciteiten. We nemen geen risico’s en blijven ondanks stagnatie in de comfortzone.

Angst heeft ook invloed op het lichaam. We gaan anders ademen: oppervlakkig en snel. De spieren krijgen te weinig zuurstof en worden stijf en pijnlijk. We hopen dat pijnstillers of slaappillen ons zullen helpen maar de fysieke symptomen komen terug. En de angstgevoelens ook.

Angst is een natuurlijke reactie in situaties van ernstige stress. Maar als het voorkomt in alledaagse, niet-bedreigende situaties, moeten we er nader naar kijken. Teruggaan naar het verleden en de gebeurtenis(sen) vinden die dit heeft veroorzaakt. Ontdekken wat de grondoorzaak van de angst is. Uitzoeken wat zo traumatisch was dat we het steeds opnieuw beleven met terugkerende angst.

In de holistische therapie wordt op alle niveaus met angst gewerkt. Er worden verschillende methoden gebruikt om de oorzaak van angst te vinden. Het is een proces van erkenning en transformatie. Wanneer je jouw angst loslaat is het een geweldig gevoel, alsof er een enorm gewicht van je schouders en hart werd getild. Je ademt vrij, er is rust in je hart en hoofd.